Diabetis

Diabetis, van 8 naar 0

Al een poosje heb ik belangstelling voor yoga en mindfulness. Vaak kom ik dan het advies om goed te ademen tegen zonder dat er duidelijk bij genoemd wordt hoe dat moet. Op enig moment viel mij de advertentie van de introductieavond over ademen van Johannes op. Ik ben daar heen gegaan en werd geconfronteerd met een totaal andere visie op ademen. Ik heb mij dezelfde dag nog ingeschreven voor de cursus. Gedurende de cursus heb ik 2 doelstellingen geformuleerd: mijn koude handen en voeten moesten warm worden èn mijn insuline gebruik moest van 8 eenheden naar 0 eenheden. Om dit te bereiken ging ik dagelijks oefenen in het uitstellen van de ademhaling en plak ik ’s nachts mijn mond af. Na een half jaar is doelstelling 1 niet bereikt. Mijn handen en voeten vind ik nog steeds te koud. Doelstelling 2 is wel bereikt, ik spuit geen insuline meer. Een onverwacht gevolg van mijn oefenen is dat ik ca. 5 kg ben afgevallen. Ik beschouw dit als een (indirect) bewijs dat de Buteyko methode werkt: mijn metabolisme is verbeterd.

Astma

Astma… en zelf de regie nemen

Op 1 april dit jaar, nadat ik enkele weken daarvoor met Buteyko was begonnen, ben ik zonder overleg met zowel longarts als huisarts gestopt met vrijwel alle medicatie. Dat heeft tot nu toe, ruim twee maanden later, geleid tot louter positieve lichamelijke reacties! Zo heb ik bijv bijna geheel geen last meer van de vele bijwerkingen van de pufjes (geen dikke voeten meer, geen maagzuur, veel minder hees, en beduidend meer energie).
Vandaag voor een longfunctieonderzoek en consult bij de longarts naar het ziekenhuis geweest. Ten opzichte van de metingen in maart waren alle functies licht verbeterd. De longarts was gelukkig niet boos omdat ik haar gepasseerd had en was zelfs behoorlijk enthousiast. Zij vindt dat patiënten meer kunnen doen om uit hun slachtofferrol te komen en weer de regie te nemen. Zij had zich de afgelopen maanden verdiept in oa de Buteyko methode en is van mening dat vooral astma patiënten hier veel baat bij kunnen hebben.

Man, 68 jaar

COPD

Ademhalen lijkt vanzelfsprekend, maar bleek het voor mij niet altijd te zijn.

Van jongs af aan had ik bij tijd en wijle (soms wel 4 maal per jaar) last van zeer zware verkoudheid. Het begon met keelpijn, waarna mijn hoofd en neus helemaal dicht gingen zitten. Ik voelde me grieperig, had geen reuk en smaak meer en als laatste kwam dat vreselijke hoesten met erg veel slijmvorming. Dit duurde altijd een week of drie. Zeer uitputtend!
Iemand zei op een gegeven moment tegen mij: “ga ademhalen”! Zodoende kwam ik terecht Buteyko. Op de info avond ondervond ik (aan de hand van een oefening) dat het ook meteen verlichting in mijn hoofd en bijholtes bracht. Ik begon aan de cursus, leerde oefenen en mijn tijd hiervoor te nemen. En echt, ik werd nu niet verkouden op de momenten dat iedereen verkouden werd! Ik was oprecht verbaasd over mijzelf, want ik zou anders vaste klant zijn in het meedoen met een virusje of met kou vatten.
In mijn dagelijkse doen en laten voel ik nu, dankzij het oefenen, hoe ik beter kan ademhalen. Er komt daardoor een betere balans in mij, zowel energetisch als fysiek

Vrouw, 50 jaar

Ontspannen

Ik heb mijn vriend, de parasympaticus, ontdekt!

Als relatief gezond persoon, midden in de hectiek en drukte van werk en gezin wilde ik graag investeren in mijn gezondheid. Te weinig echt tijd voor mezelf leidde in mijn geval tot stress en te veel gebruik van alcohol om te “ontspannen”.

Vanaf dag 1 begonnen mijn vrouw en kinderen op te merken dat ik rustiger werd in de dagelijkse omgang. Ik werd me opeens bewust dat ik dagelijks wel heel erg in de “vecht” en “overtuig de ander” stand bezig was. Dit gold voor werk en privé. Het bleek dat Johannes me kennis had laten maken met mijn “nieuwe vriend”: Mijn eigen parasympaticus!

Doordat ik rustiger ging ademen, kon ik veel meer achterover gaan leunen. Ik kreeg de feedback dat ik in de omgang als veel rustiger en prettiger werd ervaren. Ik hield veel meer energie over voor mezelf en kon beter luisteren. Tevens kreeg ik te horen dat mijn stem veranderde.

Inmiddels heb ik de oefeningen in mijn dagelijkse routine opgenomen, je kunt ze zelf net zo speels en praktisch inpassen als je wilt. Ook ben ik van de alcohol af, voel me relaxed en het bevalt me helemaal prima!

Man, 51

Slaapapneu

Buteyko, vergeet het maar!

Ruim een jaar geleden bleek dat ik last had van slaap-apneu. Omdat het verhaal van Johannes Treuren me wel aansprak heb ik aan zijn apneu-training deelgenomen.

Halverwege kwam ik op het idee om de methode te integreren in mijn dagelijks programma van oefeningen, en paste ik het principe toe tijdens het zwemmen, fietsen en het doen van oefeningen voor de rug. Een manier van oefenen die ik ‘Buteyko vergeten’ noem. Het resultaat mocht er zijn: na ruim drie maanden was de apneu met meer dan de helft afgenomen.

Wat echter uitbleef was het ontspannen gevoel na de ademhalingsoefeningen. Dat veranderde toen mijn fysiotherapeut opmerkte hoe gedreven en fanatiek ik bezig was. Zij adviseerde de bewegingen veel rustiger en meer ontspannen uit te voeren. Daarna was het roer om! Ik doe de oefeningen nu ‘s avonds, de helft van het aantal keren dat ik gewend was, zo rustig mogelijk en val daardoor ontspannen in slaap.

Bij een controle-meting bleek het aantal apneu’s tijdens mijn slaap nog verder te zijn afgenomen.
De longarts, een wat oudere man, zei versteld te staan. Ik vertelde van de ademhalingstherapie en hij reageerde laconiek: “kennelijk helpt dat, meten is weten, ga zo door!”

Man, 73 jaar

Astma en stress

Ik had hier graag meer over geleerd tijdens mijn geneeskunde opleiding!

Doordat ik via via gehoord had over de Buteyko methode en ik last had van astmatische klachten heb ik bij Johannes een afspraak ingepland.
In die tijd was ik ook erg moe en was de werkdruk op de praktijk, mede door de corona pandemie, nog hoger dan anders. Tijdens de behandelingen merkte ik al snel het effect van deze andere manier van ademen en van kijken naar de ademhaling. Het was makkelijk aan te leren en ik merkte al snel dat ik makkelijk kon ontspannen en minder gejaagd werd. Ik ben onder de indruk van het effect van de Buteyko ademhaling op mijn astmatische klachten, ook snurk ik niet of nauwelijks meer en slaap ik stukken beter. Ik had hier graag meer over geleerd tijdens mijn geneeskunde opleiding!

vrouw, 55 jaar

Astma

Het heeft me meer gebracht dan ik ooit had durven dromen

Al jaren worstelde ik met astma. Steeds heftigere klachten tot ik op een gegeven moment zelfs prednison voorgeschreven kreeg. Dat zag ik helemaal niet zitten, waar eindigt het medicijngebruik dan? In overleg met de longverpleegkundige afgesproken om een Buteyko cursus te gaan doen, hij had daar goede verhalen over gehoord en het leek hem ook wel wat voor mij.

Tijdens de cursus merkte ik al snel resultaat: veel minder hoesten, meer rust in mijn lichaam en een betere ademhaling gedurende de dag. Vanwege het snelle resultaat vond ik het oefenen ook totaal geen opgave. Al snel kon ik mijn medicijngebruik verminderen met 75%!

Nu de cursus afgerond is kan ik met een gerust hart zeggen dat het mijn leven heeft veranderd. Ik slaap veel beter, hoest beduidend minder en ik heb minder vage klachten zoals een regelmatigere hartslag, een vollere huid en minder haaruitval. Ik heb gek genoeg ook veel minder last van wagenziekte, ook iets waar ik sinds mijn kinderjaren mee kamp. In hoeverre dit te maken heeft met een goede neusademhaling kan ik niet bewijzen, maar voor mij heeft de cursus in ieder geval meer gebracht dan ik ooit had durven dromen.

vrouw, 39 jaar

slaapapneu

mijn kwaaltjes zijn nagenoeg weg en ik heb meer energie

Ik had last van adem stops tijdens het slapen waardoor ik moe wakker werd met hoofdpijn. Drie jaar lang heb ik hiervoor met 2 nachtbeugels in mijn mond geslapen. De adem stops werden minder, maar na een jaar kreeg ik flink last van mijn kaakgewrichten, van een stijve nek, hoofdpijn en vermoeidheid en daarnaast ook nog van benauwdheid en middenrif problemen.

Ik vond dat het tijd werd om de oorzaak aan te pakken en meldde mij aan voor de Buteyko cursus. Na een paar dagen vond ik het al heerlijk om mijzelf de tijd te gunnen om te oefenen.

Nu, na 3 maanden oefenen, kan ik zeggen dat mijn kwaaltjes nagenoeg weg zijn en ik meer energie heb. Daarnaast ben ik me meer bewust geworden van de signalen van mijn lichaam. Die kan en wil ik niet meer negeren! Als ik mijn welzijn uitdruk in een rapportcijfer, dan ben ik in 2 maanden tijd van een gemiddeld cijfer 4 naar een 7,5 gegaan. Ik ben Johannes dankbaar voor zijn begeleiding. En daarnaast ben ik trots op mijzelf, omdat ik zelf de teugels heb gepakt om mijn gezondheid te verbeteren!

vrouw, 59 jaar

depressie, stress en darmklachten

mijn darmklachten verdwenen en uiteindelijk ook mijn depressie!

Ik had enorme last van een zware depressie, een wat hogere bloeddruk en veel stress, wat resulteerde in veel darmklachten, slapeloosheid en rusteloosheid. De darmklachten waren zo erg dat besloten werd tot een darmonderzoek in het ziekenhuis. De depressie was zo diep dat het voor mij bijna uitzichtloos leek. Ik had al gemerkt dat ik totaal verkeerd ademde, het hing tegen het hyperventileren aan.  Dus toen ik in de krant las over de ademhalingstechniek van dr. Buteyko was mijn interesse gewekt en heb ik me ingeschreven voor de Buteyko cursus bij Johannes Treuren.

Sinds die tijd doe ik trouw mijn Buteyko oefeningen en haal ik consequent adem door mijn neus, ook gedurende de nacht. Enige weken na het begin van de cursus verdwenen de darmklachten en werd ik rustiger. Ook kon ik me door de oefeningen beter ontspannen en verdween de depressie. Dit duurde wel wat langer dan de andere klachten. Kortom, ik heb zeer veel baat gehad bij de Buteyko methode!

man, 68 jaar

ernstige astma en COPD

Ik gebruik al twee weken geen pufjes meer!

“Tadaaa! Dag Johannes, ik kom net van de huisarts vandaan. Een maand geleden, vlak voordat ik bij jou de Buteyko cursus deed, heb ik een longfunctietest gedaan en had toen een longleeftijd van 86 jaar. Vandaag heb ik weer een longfunctietest gedaan en heb nu een longleeftijd van 39 jaar! En bovendien gebruik ik al twee weken geen pufjes meer, terwijl ik dat voorheen wel 6 tot 8 maal per dag gebruikte!”

Dit stuurde ik 4 maanden geleden naar Johannes Treuren, mijn Buteyko therapeut. Ik gebruik nog steeds geen astma medicatie! Daar ben ik erg blij mee, zeker in deze onzekere en spannende tijd met het corona virus!

vrouw, 55 jaar

Slaapapneu

Mijn vrouw merkte dat mijn snurken sterk afnam, en hoorde ook geen ademstiltes meer

Ik had erge last van snurken en mijn vrouw merkte dat ik soms ademstiltes had in mijn slaap. Uit de slaaptest in het ziekenhuis bleek dat ik meer dan 30 apneu’s per uur had. De CPAP, het apparaat dat als remedie werd voorgeschreven, heb ik vanwege het ongemak na twee maanden niet meer gebruikt.

In januari 2018 ben ik begonnen met een Buteyko cursus bij Buteyko Centrum Zutphen. Mijn vrouw merkte daarop dat mijn snurken sterk afnam, en hoorde ook geen ademstiltes meer. Een volgende slaaptest in het ziekenhuis gaf als resultaat dat wanneer ik op mijn rug lag het aantal apneu’s wel waren verminderd, maar nog te hoog waren, maar dat wanneer ik op mijn zij lag het aantal apneu’s afnam tot 4 p/u.

Dat betekent dat wanneer ik er in het vervolg voor zorg dat ik steeds op mijn zij slaap (wat vanuit de Buteyko methode sterk wordt aangeraden en middels een eenvoudige maatregel goed te realiseren is) ik van mijn apneu genezen kan worden verklaard: 4 apneu’s p/u zijn namelijk geen enkele probleem!

man, 56 jaar

Uitputting na Inspanning

Ik voel mij nu na inspanning weer als vanouds!

Ik heb altijd veel aan sport gedaan (oa waterpolo, hardlopen, tennis en wielrennen). De laatste jaren had ik steeds meer problemen om mee te komen met de groepjes waar ik mee trainde. Ik raakte snel buiten adem, en na inspanning was ik de rest van de dag uitgeput. Vervolgens een uitgebreid traject gevolgd in het ziekenhuis (longarts, cardioloog, hart catheterisatie, MRI scan). Ik kreeg zelfs allemaal pillen voor het hart mee naar huis.

Tijdens de informatie avond over de Buteyko methode was ik behoorlijk sceptisch, maar heb me uiteindelijk wel ingeschreven voor de cursus.

Ik vond de opbouw van de cursus en de begeleiding van de cursusleider erg prettig. Tijdens de cursus ben ik weer voorzichtig gestart met de trimclubjes (hardlopen en fietsen) en ben nu zover dat ik ook bij inspanning door de neus kan blijven ademen! Dat geeft in het begin af en toe het gevoel of ik mezelf een beetje opblaas, maar na verloop van tijd gaat het steeds beter. Ik voel mij nu na inspanning weer als vanouds! Ik ben daarom een vurig voorstander van de Buteyko techniek, het heeft me enorm geholpen!

man, 59 jaar

Slaap- en spierklachten, hoge bloeddruk

Al na 1ste week kon ik hardop zeggen dat het slapen beter ging, en de spierpijnen minder leken.

Mijn vriendin was naar een lezing gegaan en was erg enthousiast. Ik dacht.. het zal wel (ik kom zelf uit de gezondheidszorg). Daarop toch een lezing gevolgd en me opgegeven voor een cursus.

Ik had een scala van klachten en klachtjes die ik niet goed thuis kon brengen behoudens leeftijd en overgewicht (aldus de huisarts) en  het stoppen met werken. Veel van die klachten werden door Johannes teruggevoerd op een onjuiste ademhaling waardoor er te weinig koolzuurgas in ons lichaam achter blijft.
Al na 1ste week kon ik hardop zeggen dat het slapen beter ging (werd minder wakker), en de spierpijnen minder leken. De dag voor de laatste cursusdag was ik bij de huisarts en bleek dat mijn bloeddruk lager was dan bij alle andere controles. Zou dat het gevolg van de Buteyko zijn?
Mijn advies aan anderen met klachten die niet direct door de reguliere gezondheidszorg onderkent worden: verdiep je eens in deze manier van therapie, je zult er niet slechter van worden!

vrouw, 69 jaar

Hyperventilatie, burn-out en overspannenheid

Al met al is de cursus levens veranderend geweest en zeer belangrijk voor mij!

ik ben  meerdere periodes in mijn leven geplaagd door hyperventilatie, burn-out en overspannenheid. Met name bij de burn-out en de overspannenheid heb ik gemerkt dat de wijze van ademen grote invloed had op het vasthouden van spanning.

Deze achtergrond maakte dat mijn interesse voor Buteyko werd gewekt. Vanaf het begin van de cursus ben ik enthousiast aan de gang gegaan met driemaal daags te oefenen en hierbij de oefeningen gaandeweg uit te bouwen. Na de cursus had ik als doel om drie maanden later een controle pauze te hebben van 40 seconden. Ik werd verrast door de snelheid van de progressie, omdat ik nu drie maanden later een controle pauze heb van 60 seconden. Verder voel ik me duidelijk beter, energieker en heb bijvoorbeeld veel minder pijn van de ontstekingen ten gevolge van reuma, sinds ik de Buteyko toepas. Ook slaap ik rustiger en wordt uitgeruster wakker ’s morgens.

Al met al is de cursus levens veranderend geweest en zeer belangrijk voor mij!

man, 56 jaar

Astma

Ik vond het een absolute eye-opener en was tegelijk verbijsterd dat deze methode zo onbekend is gebleven bij iedereen en ook bij artsen.

Ik ben al jaren bekend met astma, voornamelijk in de vorm van inspanningsastma. Hiervoor gebruik ik regelmatig inhalaties. Toen ik door een advertentie in de Zutphense Koerier op de Buteyko methode stuitte ben ik op zoek gegaan naar meer informatie over deze aanpak. Ik besloot daarop de cursus in Zutphen te gaan volgen. Na afloop van de cursus die zich over een periode van 4 weken uitstrekte vond ik het resultaat opzienbarend: ik had nauwelijks nog last van benauwdheid bij inspanning, de nachtelijke slijmophoping was verdwenen en ik kon mijn inhalatiedosering fors afbouwen! De methode is ontwikkeld door de Russische arts Buteyko die door zijn onderzoek en werk het belang ontdekte van de koolzuurspiegel in het bloed. Het betreft geen alternatieve geneeskunde maar reguliere geneeskunde waarvan de waarde en betekenis onbekend en ondergewaardeerd zijn gebleven. Ik vond het een absolute eye-opener en was tegelijk verbijsterd dat deze methode zo onbekend is gebleven bij iedereen en ook bij artsen (ik ben recent gepensioneerd als specialist ouderengeneeskunde).

man, 65 jaar

Neuspoliepen

Ik ben erg enthousiast over het resultaat en hoop dat nog veel meer mensen hier baat van zullen hebben!

Al jaren loop ik met gezondheidsklachten van mijn luchtwegen. Naast dat er astma was geconstateerd in mijn tienerjaren, werd 1,5 jaar geleden in het ziekenhuis geconstateerd dat al mijn holtes volledig waren dichtgegroeid met poliepen. Die werden begin 2017 operatief verwijderd, maar kwamen na drie maanden weer terug. Er werd weer veel medicatie tegenaan gegooid, maar niets hielp. Enige optie was: weer geopereerd worden binnen een half jaar tijd. Toen ben ik op internet gaan zoeken naar methoden die de oorzaak van het ontstaan van poliepen aanpakt. Ik ben januari dit jaar begonnen met Buteyko. Na een paar therapiesessies voelde ik al verandering in mijn holtes. De één na de andere poliep liet los. Het gaf mij veel lucht en nu, een paar maanden verder, zijn mijn holtes zo goed al poliepvrij. Ook mijn astma is veel minder heftig dan eerst en de medicijnen daarvoor gebruik ik bijna niet meer. Ik ben erg enthousiast over het resultaat en hoop dat nog veel meer mensen hier baat van zullen hebben!

man, 40 jaar