Check uw eigen ademhaling

Ademt u te diep? Meet hier uw controlepauze!

Met de controlepauze (CP) ontdekt u snel en simpel of u te diep ademhaalt. Buteyko ontwikkelde de CP om op een simpele, voor iedereen uitvoerbare wijze het koolzuurgehalte in de longblaasjes te kunnen meten. De lengte zegt iets over uw ademhaling. Hoe langer de CP, hoe rustiger de ademhaling.

 Het meten van de controlepauze

 1. Ga rechtop zitten, met beide benen naast elkaar en voeten op de grond.
 2. Zorg dat u ontspannen bent (leg een hand op uw buik en voel of die ontspannen is).
 3. Adem normaal in en uit door uw neus.
 4. Adem zonder inspanning uit, sluit daarna de neus met twee vingers en neem met de stopwatch de tijd op. Probeer uw adem niet te forceren.
 5. Stop de tijd op het moment dat u normaal gesproken weer in zou ademen (ga het niet rekken).
 6. Als u hierna niet extra diep hoeft in te ademen, maar normaal ademhaalt, heeft u de controlepauze juist gemeten.

Het resultaat

 • Controlepauze is 40 – 60 seconden
  U heeft een normale, gezonde ademhaling. Bij een controlepauze van 40 ademt u nog iets te diep, maar zult u daar weinig hinder van ondervinden in uw dagelijks leven. Een controlepauze van 60 of meer seconden is de norm. Uw conditie is dan goed.
 • Controlepauze is 20-40 seconden
  U ademt meer dan gezond voor u is. Hier kunt u last van ondervinden of (chronisch) ziek van worden. Het kan ervoor zorgen dat u gestrest of vermoeid raakt en u bent vatbaarder voor ziektes.
 • Controlepauze is 20-10 seconden
  U ademt duidelijk te diep en/of te veel. Daardoor ondervindt u klachten. Wellicht dat u momenteel medicijnen gebruikt. Bij deze score staat uw gezondheid onder druk.
 • Controlepauze is 10 seconden of minder
  Wanneer u controlepauze lager dan 10 seconden is, ademt u dus zes keer zoveel als de norm. U heeft dan weinig koolzuurgas in de longblaasjes waardoor het zeer aannemelijk is dat u last heeft van aandoeningen die voort komen uit chronische hyperventilatie. Maar, wat uw score ook is, blijf vooral rustig (en haal niet (!) diep adem). De Buteyko methode is voor iedereen gezond. De controlepauze meten kan lastig zijn, omdat u zich extra bewust bent van uw ademhaling. Als u de cursus gaat volgen of voor individuele begeleiding kiest, wordt uw ademhaling opnieuw gemeten voor een exacte score. De controlepauze is slechts een controlemiddel dat een indicatie geeft van uw gezondheidstoestand. In de cursus of tijdens de individuele begeleiding leert u zelf om geleidelijk uw ademhaling te verminderen.