Buteyko voor kinderen

Bij volwassenen kunnen de resultaten van deze methode soms zeer verrassend zijn. Bij kinderen zijn ze vaak spectaculair! Kanttekening is wel dat het vraagt om regelmatig en gedegen oefenen, van uw kind, maar ook van de ouders! Bij het kind gaat het, net als bij de volwassene, om het veranderen van de overgevoeligheid van het ademcentrum. Als je dat als volwassene begrijpt, maakt dat het oefenen makkelijker. Het ‘begrijpen’ is voor een kind natuurlijk lastiger. Daar staat tegenover dat áls het lukt om met een kind te oefenen de resultaten niet lang op zich laten wachten.

Toewijding

Wat vraagt het oefenen van een ouder? Vooral om toewijding. Het kan niet zo zijn dat het oefenen alleen plaatsvindt wanneer het toevallig uitkomt. U moet er als ouder écht tijd en energie voor vrijmaken. Het oefenen vraagt namelijk van u om aan de ene kant zeer duidelijk te zijn (dat het belangrijk voor uw kind is) en aan de andere kant om speelsheid en creativiteit (zodat uw kind het graag wil doen). Wanneer u met uw kind komt voor begeleiding betekent dit daarom dat ik naast het oefenen met uw kind ook u als ouder zal begeleiden in het oefenen met uw kind.

Wanneer heeft een kind er baat bij?

Als uw kind last heeft van astma, allergie of regelmatig verkouden en snotterig is kan Buteyko veel voor uw kind betekenen. Ook bij hyperactiviteit en gebrek aan concentratie is Buteyko een goede keuze, omdat die meestal het gevolg zijn van een te diepe ademhaling. De Buteyko methode is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.