Johannes Treuren

Mijn naam is Johannes Treuren. Ik ben sinds 2000 werkzaam als euritmietherapeut, waarvan de laatste jaren in Zutphen. Euritmietherapie is een antroposofische bewegingstherapie die zich richt op een grote variëteit aan klachten (www.euritmietherapiezutphen.nl). Sinds 2017 ben ik ook Buteyko specialist. Een aantal jaren geleden tipte iemand mij deze methode om van mijn zware apneu (vijftig ademstiltes per uur) af te komen. De longarts had gezegd dat een masker waardoor ’s nachts lucht geperst werd de enige optie was. Ik kocht een boekje over de Buteyko methode en door een korte periode oefeningen te doen en mijn mond ‘s nachts af te plakken met tape kwam ik goeddeels van mijn apneu af.

Zelf ervaren

Toen ik er eenmaal aan toe kwam om ook de cursus te doen, werd ik pas echt enthousiast. Dit wilde ik ook gaan doen! Het bijzondere was dat ik van binnenuit kon ervaren dat het werkte. Mijn lijf werd zachter, warmer en meer ontspannen. De derde dag al merkte ik dat mijn immuunsysteem een enorme boost kreeg. Dat is ook wat ik als euritmietherapeut nastreef, namelijk dat mijn cliënten zelf ervaren dat het werkt.

Uitnodiging

We kunnen bij ziekte ondersteuning zoeken die ons van ‘onze klachten afhelpt’, we kunnen de klachten ook zien als een uitnodiging om onszelf van binnenuit te versterken. Dat laatste is wat de Buteyko methode doet. Het is niet alleen een verbluffende methode om allerlei aandoeningen te verhelpen, het versterkt ook ons gevoel van autonomie en veerkracht. Het leidt kortom naar een meer ontspannen, energiekere levensstijl. Dat wil ik graag aan andere mensen doorgeven!