Hoe werkt de Buteyko methode

De basis van de Buteyko methode is al eerder genoemd: minder diep gaan ademhalen door ontspanning van het middenrif. Dat is iets dat u zelf kunt proberen te ervaren.

Zelf ervaren

U kunt het beste met rechte rug op een stoel gaan zitten, zodanig dat uw gewicht ook iets op uw voeten steunt. Uw borstkas voelt dan ruim aan. Als u zo een poosje blijft zitten en uw ademhaling probeert waar te nemen, merkt u waarschijnlijk op hoe uw middenrif beweegt. Als u vervolgens één hand op uw borst en één hand op uw buik legt, kunt u nog beter de beweging van uw middenrif volgen. Doordat u nu aandachtig uw ademhaling waarneemt, zal deze als vanzelf rustiger worden, ofwel: verminderen.

Eenvoudig

U ziet het, de kern van de Buteyko methode is eenvoudig. Maar het bovenstaande is over het algemeen niet voldoende om een te diepe ademhaling werkelijk te veranderen. Daarom leert u tijdens een cursus of tijdens individuele begeleiding oefeningen waarbij het verminderen van de ademhaling zodanig wordt geoefend dat het effect sterker in het dagelijks leven doorwerkt.

Neusademhaling

Een ander aspect waar we in de cursus aandacht aan besteden, is hoe u in uw dagelijks leven kunt voorkomen dat u te diep gaat ademhalen. Anders heeft het oefenen iets van water naar zee dragen. Belangrijk hierbij is dat u probeert om altijd door de neus adem te halen, ook als u actief bent. Bijvoorbeeld wanneer u spreekt of sport.

Het juiste gevoel

Tot slot is het belangrijk om te leren een gevoel te krijgen, waar het bij het oefenen om gaat. U moet leren om (tegelijkertijd) én actief te oefenen én passief met de natuurlijke gang van de ademhaling mee te bewegen. Dat is, zeker in het begin, niet eenvoudig. Met het juiste ‘gevoel’ wordt het oefenen zeer plezierig, omdat u wordt beloond met gewaarwordingen als ontspanning, rust en warmte.